Apasă tasta Enter

Radu Crăciun: Avem prea puțini oameni dornici să învețe sau să se adaptaze la noile cerințe ale angajatorilor

Ma uitam zilele trecute la un interviu dat de catre un fost prim-ministru la emisiunea Starea Natiei. Unul din laitmotivele serii promovate in mod constant de moderator a fost „Ce se plateste la noi (pe munca) este sclavie”. „Cum ii obligam pe oamenii de afaceri sa plateasca mai mult pentru munca?” Astfel de idei se alatura altor idei prezente in spatiul public precum „de ce casierele de la supermarket nu sunt platite la fel ca cele din Franta ca fac exact acelasi efort” sau comentariile care fac referire la ponderea mica a salariilor in PIB.

Este o falsa problema care ne-a dus la false solutii, precum wage-led growth (crestere economica indusa de cresterea salariala facuta din pix). Problema, in viziunea acestor comentatori, este aceea ca, in Romania, piata muncii esta disfunctionala. Mai precis, este o piata dominata de angajatori, care isi impun neingraditi conditiile scandaloase de angajare in dauna celor care ofera forta de munca.

Cred ca realitatea este de fapt cu totul alta: avem o piata a muncii care oglindeste perfect incapacitatea invatamantului romanesc de a produce in general oameni calificati si, in special, cu calificarile cerute de mediul de afaceri. Prea multi oameni pentru zone deja acoperite cu forta de munca si prea putini pentru zonele in criza de forta de munca. Prea putini oameni dornici sa invete sau se adapteze la noile cerinte ale angajatorilor.

Articolul, publicat de Radu Crăciun, poate fi citit integral în Revista Seniorul.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *